İK Fonksiyonlarında İş Analizinin Önemi
Hepimizin bildiği gibi, işletmelerdeki işlerin kapsadığı görev, sorumluluk ve çalışma koşullarını belirleyebilmemiz için iş analizlerine ihtiyacımız vardır. Aynı zamanda oluşturduğumuz iş analizleri ihtiyaç duyduğumuz çalışanlarda bulunması gereken bilgi, beceri ve yetenekleri belirleme konusunda da bize yardımcı olacaktır.
Çalışma yaşamında iş analizleri bizim için önemli bir veri kaynağı sağlamaktadır. Çeşitli nedenlerden kaynaklanan sorunlar ve yetersizlikler, iş analizleri sayesinde öngörülüp işlerin akışının olumsuz olarak etkilenmesi engellenmektedir.
Her işletmenin önceden belirlenmiş amaçları vardır. Bu amaçları etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılan işlerin sınırlarının ve özelliklerinin belirlenmesi ve görevlerin açık bir şekilde tanımlanması, işler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi işletmeler için büyük önem taşır.
İşletme yapısının oluşturulması için iş analizlerine ihtiyacımız vardır. İlk önce yapı oluşturulup işler tanımlanır. Daha sonra çalışanlarda bulunması gereken özellikler belirlenir. Hazırlanan bu iş gereklerine göre ise işletmenin insan kaynakları ihtiyacı nitelik ve nicelik olarak saptanır.
Yapılan iş dizaynı çalışmaları, işletmelerdeki işlerin yapısının değiştirilerek kişiye daha fazla sorumluluk ve kendini geliştirme imkanı vermektedir. Bu şekilde yapılan işler çalışanlar için daha çok iş tatmini yaratırken aynı zamanda işletmeye olan bağlılıklarını da artırır.
Tabii ki işlerin dizaynı ve sınıflandırılması gibi konularda üst yönetimin desteği çok önemlidir. Çünkü işlerin eliminasyonu, işlerin sınıflandırması gibi çalışmaların çeşitli aşamalarında ortaya çıkacak her türlü maliyeti tepe yönetim bilmeli ve bu doğrultuda programa destek vermelidir.
İşletmelerde kullanılan teknoloji işlerin yapılışını etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Otomasyon gibi uygulamalar işleri rutin ve monoton bir hale dönüştürerek çalışanların işlerine yabancılaşmasına neden olmaktadır. Çalışanların üzerindeki bu olumsuz etkilerin giderilmesi ve tatmin duygusunun geliştirilmesi ancak işlerin yapısının değiştirilmesiyle sağlanacaktır.
Çalışanların işe alınması aşamasında en kritik konu işgörenin sahip olduğu özellikler ile pozisyonun gerekleri arasındaki uyumun sağlanmasıdır. İş gerekleri ile işgören nitelikleri arasındaki uyumun sağlanmasında ise en önemli faktör iyi hazırlanmış iş analizleridir.
İş analizleri eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi konusunda da bize yardımcı olmaktadır. İşletmelerde kimin, ne zaman, hangi konuda eğitime ihtiyacının olduğunun belirlenmesinde bize çeşitli bilgi kaynağı sağlar.